Onze missie

Ons huis zal een plek zijn waar kinderen die onvoldoende kunnen profiteren van de aangeboden opvoedsituatie, toch kunnen opgroeien in gezinsverband waar herstel en rust te vinden is.

Hoe?

  • Door een veilig thuis te bieden. Wij zijn authentiek. Wat we zeggen doen we.
    De wijze waarop wij met kinderen omgaan is vriendelijk en positief.
    We zijn in staat sensitief op te voeden. Rustig, vriendelijk en ook duidelijk. Wij hebben tijd en persoonlijke aandacht voor de kinderen.
    We willen dat ze zich gerustgesteld en gezien weten. We luisteren naar hen door te kijken naar hun gedrag en te luisteren naar hun mening.
    We dringen ons niet op in contact. Het kind bepaalt het tempo als het gaat om binding. Wij hopen de kinderen een positief beeld te geven hoe je op een leuke en liefdevolle manier met elkaar omgaat.
  • Door aanvaarding. Tegen de kinderen willen we zeggen en laten merken. Je mag zijn wie je bent. Jouw familie hoort erbij en jij mag horen bij wie je hoort. Wij zijn altijd respectvol naar ouders en familie en houden rekening met hun wensen.
    We doen er alles aan om het contact met het netwerk van het kind zo goed mogelijk te onderhouden en samen te werken.
  • Door orde en structuur. Als er rust is in de hersenen, is er ruimte voor ontwikkeling. Wij denken dat structuur, voorspelbaarheid en orde bijdraagt aan een rustgevende omgeving. Wij bereiden kinderen voor op situaties. Wij vertellen wat we verwachten. We ondersteunen in grenzen bewaken en verantwoordelijkheid nemen.
  • We doen het samen. Samen met ouders, gezaghebbenden en jeugdprofessionals van entrea lindenhout.
  • Gewoon leven. Ruimte voor hobby, school, vakantie, spelen, jezelf, familie, relaxen, ontwikkeling, vrienden, lekker eten, vieren van mooie momenten, verdriet, boos zijn, plezier maken en andere dingen van alle dag.

Met erkende methodieken en interventies begeleiden wij onze gezinshuiskinderen. Wij geloven vooral in traumasensitief begeleiden. Wij hebben hiervoor ook een opleidingstraject trauma-sensitieve ondersteuning gevolgd bij de traumacompany en de training ‘Zorgen voor getraumatiseerde kinderen’. Wij helpen kinderen bij het denken over gevoelens en emoties. Als kinderen emoties herkennen draagt dit bij aan een positieve emotionele ontwikkeling. Dit kan door neutraal te benoemen wat wij zien en welke emoties wij denken dat eronder ligt (basic-trust communicatie). Ook zetten wij andere emotie-regulatietechnieken in aan de hand van bijvoorbeeld sport en spel, muziek of spelletjes die zintuigen zoals de tast-, levens-, bewegings- en evenwichtszin aanspreken. Wij kijken vooral welke activiteiten kunnen helpen om het gevoel van geborgenheid, blijheid, vrijheid en waardevol zijn te versterken.
Wij zijn vooral van het normaliseren en zo gewoon als mogelijk (Triple C).
Als er sprake is van blijvend regeloverschrijdend en of destructief gedrag dan maken wij gebruik van ‘Geweldloos Verzet / Verbindend Gezag’. Hierbij gaat het om een combinatie van vastberaden verzet, zonder te dreigen of te straffen en positieve aanwezigheid, zonder toe te geven. Van (on)macht naar kracht samen met het netwerk van de jongere en andere professionals.

Onze visie

Wij geven de kinderen een kans om weer in balans te komen en vertrouwen in zichzelf en anderen te herstellen.